Najlepší informatik samospráv Slovenska je z Trstenej

17.06.2012 Trnava

V dňoch 24.-25.5.2012 sa v Trnave konala 15. konferencia Združenia informatikov samospráv Slovenska (ZISS), ktorúzorganizovali OZ eSlovensko v spolupráci s Úniou miest Slovenska a Mestským úradom v Trnave. V rámci konferencie vyhlásili výsledky 3. ročníka súťaže najlepších informatikov v samosprávach. Absolútnym víťazom, najlepším informatikom samospráv Slovenska 2010/2011 sa spomedzi 220 účastníkov súťaže stal Roman Gnida z Trstenej, ktorý je zároveň najlepším informatikom samospráv Slovenska v Žilinskom kraji.

Ocenenie získal už aj pred tromi rokmi, vtedy bol 3. naj informatikom v Žilinskom kraji.V hodnotení sa prihliadalo najmä na aktívnu účasť informatika na práci ZISS, jeho propagáciu v rámci samosprávy i výsledky súťaže o najlepšiu internetovú stránku samospráv ZlatyErb.sk.

Za úspešným Trstenčanom Romanom Gnidom sa v súťaži umiestnila Mariana Hurná z Prešova a Pavol Cífer z Lučenca, tretie miesto si rozdelila trojica Miloš Toman z Novej Dubnice, Tibor Kilian a Štefan Mulík z Vysokých Tatier.
O akú súťaž ide a čo sa v nej hodnotí?

Roman Gnida: Únia miest Slovenska a Občianske združenie eSlovensko v roku 2006 založili Združenie informatikov samospráv Slovenska – organizáciu združujúcu všetkých informatikov v samosprávach v SR. Cieľom združenia je spojiť všetkých informatikov v obciach, mestách, mestských častiach a samosprávnych krajoch a tým vytvoriť priestor na komunikáciu, výmenu skúseností, odborný rast v tejto profesii i celej samosprávy na Slovensku. Podporiť tieto ciele má aj táto súťaž , ktorá sa riadi určitými kritériami a tie sú bodovo hodnotené. Z hlavných spomeniem účasť na konferenciách ZISS, zapájanie sa do rôznych jeho aktivít, šírenie osvety a pod.

Získali ste naraz dve prvenstvá. Čo konkrétne zabralo na súťažnú porotu?


Medzi zrejme najvýznamnejšie aktivity, ktorými som napĺňal ideu ZISS, bola realizácia Dňa bezpečného internetu, konajúca sa minulý rok v ZŠ Trstená. Ide o projekt ovce.sk, ktorý hravou a inovatívnou metódou vysvetľuje nástrahy internetu, pomáha deťom, rodičom a učiteľom chrániť sa pred možnými hrozbami, ako sú napr. detská šikana a pod. V spolupráci so ZŠ, ktorú vedie riaditeľka Milena Smitková, sme zorganizovali spomínaný deň, na ktorom sa zúčastnil Miroslav Drobný a detská psychologička Monika Gregussová. Vysvetlili prítomným, ako sa chrániť, ako pomáhať deťom, ak ich niektorá z týchto nástrah ohrozuje a psychologička pomohla škole nasadiť tieto postupy aj do pedagogického procesu. Základná škola v Trstenej so svojím špičkovým technickým a multimediálnym vybavením v tejto idee úspešne pokračuje. O tejto akcii z minulého roku písal aj Oravec, v ktorom chceme publikovať propagáciu pripravovaného podujatia aj v tomto roku.

Čo je vašou pracovnou náplňou ako informatika na radnici v Trstenej?

K mojej pracovnej náplni administrátora patrí editácia a zverejňovanie článkov, fotografií a rozšírovanie funkcionality webstránky mesta. V súčasnej dobe je z pohľadu momentálnych trendov a štandardov zastaralá a pripravuje sa jej rekonštrukcia.

Určite vás táto práca napĺňa a baví. Čo je na nej najzaujímavejšie?

Áno, je to tak. Najzaujímavejšie je pre mňa možnosť využívania technologického pokroku a jeho zaradenie do bežného života občanov v meste Trstená, ale určite aj zefektívňovanie a uľahčenie systému práce mojim kolegom na úrade.

Na čom zaujímavom pracujete v súčasnosti?

Mám rozpracovaných niekoľko projektov. Mojou prioritou je doviesť optické pripojenie do mesta Trstená, čím občania získajú vysokorýchlostný internet a digitálnu televíziu, ktorými sa v súčasnej dobe pýšia len niektoré väčšie mestá. Pravdepodobné spustenie je naplánované na 1. augusta tohto roku. Z ďalších projektov je to elektronický rezervačný systém na kino, kultúrne a športové podujatia, informačný kiosk na Námestí M. R. Štefánika, prepájanie inštitúcií optickými vedeniami a veľa iného.

Ocenenie vašich kvalít zrejme potešilo aj vedenie mesta. Aká bola reakcia?

Priznám sa, že som ho nechcel nejako obzvlášť propagovať. Ale „dostalo sa do uší“ vedeniu a primátor mesta Jozef Ďubjak mi oficiálne zagratuloval a poďakoval. Ocenenie zaiste teší aj mňa a motivuje ma do ďalšej práce.

v Bratislave 15.6.2012

Miroslav Drobný, prezident eSlovensko a ZISS
 

Vyberte región